OM: 202744

Közösségi szolgálat
Könyvtár

A mai napon:
Ma 2019. február 22.
péntek,
Gerzson
napja van.Linkek:

Bejelentkezés:
felh.név:
jelszó:

Együttműködünk:

Látogatók száma:
436389

Utolsó fejlesztés:
96 napja


Galambos diákok Dél-Angliában

A 2014-es pályázati ciklusban az iskola mezőgazdasági munkaközössége, Vári Attila tanár úr vezetésével sikeres ERASMUS+ pályázatot adott be az Európai Bizottság pályázati felhívására. (Projektazonosító: 2014-1-HU01-KA102-000346)

Ennek keretében 2 fő 18. évét betöltött dísznövénykertész tanuló az angliai Plymouth városában, munkahelyi gyakorlaton vehetett részt 2014. szeptemberében.

A tanulók a szépségéről és gazdasági fejlettségéről is ismert dél-angliai régióban helyi angol családoknál laktak, ahol a háziakkal együtt élték mindennapjaikat. Gyakorlati tevékenységüket a város legjobb designer virágboltjaiban végezték, ahol megismerhették Anglia virágkötészeti és virágdekorációs trendjeit.

A 3 hetes gyakorlat során a kiválasztott tanulók nyelvtudása óriási mértékben fejlődött, hiszen külön-külön kerültek elhelyezésre és csupán a munkaidőn túli szabadidős programjaikat töltötték közösen. Így az idegen nyelvkörnyezetben rá voltak "kényszerítve" arra, hogy a korábban megszerzett szakmai és nyelvi ismereteiket, valamint személyes kompetenciáikat is hasznosítsák és fejlesszék.

A gyakorlatot követően a tanulók fényképes beszámolóban mutatták be élményeiket és több élménybeszámolót is tartottak a látottakról. Abban azonnal biztosak voltak, hogy ez a három hét a további életük és karrierjük, elhelyezkedési lehetőségeik szempontjából is hatalmas előnyt jelentett nekik.

A projektben részt vevő tanulók Nagy Szandra és Katona Tímea tanulók voltak. Az általuk készített fényképekből válogatott galériát itt is megtekinthetik!

Az iskola a következő pályázati ciklusban beadásra tervezett pályázatában, a mezőgazdasági témájú szakmai gyakorlatait a jelenlegi angliai kapcsolat mellett holland, német és finn partnerekkel is bővíteni kívánja. Ezzel megnyílik az út mind a mezőgazdasági gépészeti, mind az általános mezőgazdasági és kertészeti szakterületen tanulók számára is, hogy külföldön, a legmodernebb technológiákat megismerve szakmai gyakorlatot szerezzenek, Európa szerte mindenhol elfogadott EUROPASS bizonyítványt kapjanak és fejlesszék nyelvtudásukat. Amennyiben a gyakorlatokon 18. évnél fiatalabb tanuló is részt vesz, kísérőtanár biztosítja a tanulók felügyeletét.


Szakmai összefoglaló

A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola mobilitási projektjének célja az volt, hogy kiterjessze az egyik meghatározó képzési területén tanuló diákok szakmai gyakorlatát nemzetközi területre is.
Ennek során a dísznövénykertész szakmát tanuló másodéves, illetve harmadéves végzős diákok számára szerveztünk angliai munkahelyi gyakorlatot olyan munkahelyi környezetbe, amely számukra szakmai és személyes fejlődést is biztosított.

A mobilitási tevékenység során a kiutazó 2 tanuló számára biztosított a partnerünk gyakorlati helyet egy-egy dísznövények előállításával és forgalmazásával, valamint virágbolti, virágkötészeti tevékenységgel foglalkozó vállalkozásnál.

A szakmai tevékenység célja az volt, hogy a tanulók a fenti terület szakmai műveleteit az ott alkalmazott korszerű technológiákkal sajátítsák el és azokat begyakorolják, a szakmai műveleteket és az ehhez használt eszközöket alkalmazási szinten ismerjék meg.
A tevékenység célja volt továbbá az is, hogy a tanulók megismerjék a célország munkakultúráját, a munkavállalókkal szemben támasztott követelményeket és a számukra biztosított munkafeltételeket.

A programban szereplő gyakorlati tevékenység során fejlődtek a következő a tanulók következő kompetenciái is:

  • Állóképesség
  • Kézügyesség
  • Önállóság
  • Környezet tisztántartás
  • Megbízhatóság
  • Szabálykövetés
  • Gyakorlatias feladatértelmezés
  • Felelősség tudat
  • Irányíthatóság

A tanulók elhelyezését fogadó családoknál külön-külön szerveztük, ezzel nagy mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy a gyakorlat időtartama alatt fejlődjenek a tanulók szociális kompetenciái, valamint ez is segítse a fogadó ország kultúrájának, szokásainak, életvitelének megismerését. A fogadó családok minden szükséges módon segítették a tanulókat.

A tanulókat a munkahelyen mentor szerepet betöltő szakember segítette és értékelte.

A tanulók a következő munkahelyeken töltötték a szakmai gyakorlatukat:
http://www.lilylovedays.co.uk/
http://www.hunnybflorist.co.uk/

A projektben partnerünk volt az Europa Training Ltd.
http://www.europatrainingltd.com/

"Reggel 9-től volt reggeli. Az első estét sikerült valamennyire kipihenni, bár többször felébredtem. Előző este mondtam Bobbyéknak, hogy szeretném megnézni a várost és Steve mondta, hogy elvisz, megmutatja. Körbe vitt a bevásárló részen és levitt a kikötőhöz, majd vissza és megbeszéltük, hogy mikor jön értem. Délben egy csendes helyen megettem a szendvicset, amit Bobby pakolt nekem, majd megnéztem a világító tornyot és egy akkora turista hajót is láttam, ami majdnem kitakarta az egyik szigetet."

"Este vacsora után beszélgettünk majd megnéztük a Majmok bolygója című filmet, amiből elég sokat értettem!"

"Reggel 7:45-kor reggeliztünk, majd elindultunk az Europa Training központjába. Kicsit ideges voltam, mert nem tudtam, hogy mire számítsak, de mikor be kellett menni, akkor már nyugodt voltam. Találkoztunk Gosiával, aki megkérdezte, hogy hogy érezzük magunkat és elmondta, hogy mire számíthatunk a programmal kapcsolatban. Megkaptuk a megfelelő papírokat, és Rebecca bekísért bennünket a központba és megmutatta, hogy mit, hol találunk. Miután elment, még sétáltunk egy kicsit a városban, majd 4 órakor hazamentünk busszal. Egyre jobban megszokom az itteni közlekedést. Vacsora után beszélgettünk Bobbyékkel, egyre többet sikerül megérteni abból, amit mondanak."

"Ma 10:30-ra kellett mennem dolgozni. Mikor beértem, Haley elmondta, hogy mit kell csinálnom. Kimostam a vázákat, letakarítottam az asztalt és visszavágtam a növényeket. Miután ezzel végeztem, ki kellett raknom a friss növényeket, lelevelezni és visszavágni. Befejeztem a tegnap elkezdett asztaldíszt és készítettem két csokrot. Az elsőt rendelésre, és elég jól is sikerült! Zárás előtt Haley megkérdezte, van-e kedvem még kötni egy csokrot. Egy nagy csokrot kellett készítenem , és mint kiderült, ez egy hotel recepciós pultjára kerül majd. Nagyon büszke voltam magamra, mert ekkora csokrot még nem készítettem."

"Miután hazaértem, Bobby kérdezte, hogy mit csináltam ma. Elmeséltem és megmutattam a képeket, amiket a csokrokról készítettem. Nagyon tetszettek neki és meg is dícsért érte."

"Megbeszéltük Szandival, hogy a városban töltjük a vasárnapot. Ellátogattunk a Barbicanra és a Citadellához is felmentünk, ahonnan csodálatos volt a kilátás."

"Rendelésre készítenem kellett egy tűzött tálat, aminek csak a méretét szabták meg és bármilyen növényt használhattam hozzá. Mini gerberát és inka liliomot használtam és szerintem nagyon szépen sikerült. Mikor megmutattam Haleynek, azt mondta, nagyon jól sikerült és egy írószer üzlet pltjára került."

"Az utolsó napom Angliában. Hiányozni fog."


© 2011 - galamb.mako.hu
Weboldalunk megtekintéséhez a Mozilla Firefox, Google Chrome,vagy az Apple Safari böngészőprogramokat ajánljuk.